Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι όταν ρίχνετε αλάτι στον πάγο, αυτός αρχίζει να λιώνει; Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι μειώνει το σημείο πήξης του νερού. Τι σημαίνει αυτό? Λοιπόν, κανονικά, το νερό παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου. Αλλά όταν προσθέτετε αλάτι στον πάγο, η θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει γίνεται χαμηλότερη από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Έτσι ο πάγος αρχίζει να λιώνει, ακόμα κι αν έξω κάνει πολύ κρύο.
Πολύ πολύ αναλυτικότερα:
Το αλάτι, γνωστό και ως χλωριούχο νάτριο, μειώνει το σημείο πήξης του νερού.
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Σε κανονική ατμοσφαιρική πίεση, το καθαρό νερό παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου. Όταν προσθέτετε αλάτι στο νερό, αυτό διαλύεται και διασπάται σε ιόντα νατρίου (Na+) και ιόντα χλωρίου (Cl-). Αυτά τα ιόντα παρεμβαίνουν στην ικανότητα των μορίων του νερού να σχηματίζουν τη δομή του κρυσταλλικού πλέγματος που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό πάγου.
Με άλλα λόγια, η παρουσία αλατιού στο νερό διαταράσσει την οργανωμένη διάταξη των μορίων του νερού, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτά να ενωθούν και να σχηματίσουν στερεό πάγο. Τα ιόντα αλατιού καταλαμβάνουν χώρο μεταξύ των μορίων του νερού, εμποδίζοντάς τα να συσσωρεύονται σφιχτά μεταξύ τους και να σχηματίζουν κρυστάλλους πάγου.
Τώρα, ίσως αναρωτιέστε, πώς σχετίζεται αυτό με το λιώσιμο του πάγου; Λοιπόν, όταν ρίχνετε αλάτι στον πάγο, διαλύεται και δημιουργεί ένα διάλυμα αλμυρού νερού στην επιφάνεια του πάγου. Αυτό το διάλυμα θαλασσινού νερού έχει χαμηλότερο σημείο πήξης από το καθαρό νερό. Μάλιστα, όσο περισσότερο αλάτι προσθέτετε, τόσο χαμηλότερο γίνεται το σημείο πήξης.
Έτσι, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν αλλά όχι πολύ κρύα, το διάλυμα θαλασσινού νερού στην επιφάνεια του πάγου μπορεί να παραμείνει υγρό, παρόλο που η θερμοκρασία του αέρα είναι αρκετά κρύα για να παγώσει το καθαρό νερό. Το διάλυμα θαλασσινού νερού στη συνέχεια εισχωρεί στις μικροσκοπικές ρωγμές και σχισμές στον πάγο, λιώνοντάς τον περαιτέρω.