Ποια η διαφορά ούζο με τσίπουρο και τσικουδιά
Τσίπουρο, ρακή ή τσικουδιά είναι το ένα και το αυτό. Οι διαφορές στην ονομασία προέρχονται από την ντοπιολαλιά: ρακή από το αρχαίο «ραξ-ραγός» ή ρώγα, τσικουδιά από τα «τσίκουδα» ή αλλιώς τα τσάμπουρα τα υπολείμματα δηλαδή από το πάτημα των σταφυλιών.
Η κύρια διαφορά της τσικουδιάς με το ούζο, είναι ότι το ούζο είναι 70% απόσταγμα, ενώ η τσικουδιά είναι 100% απόσταγμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμη και η αλκοόλη που χρησιμοποιείται είναι προϊόν απόσταξης και προέρχεται από τον βρασμό των υπολειμμάτων της διαδικασίας της οινοποιίας. Με άλλα λόγια, παρά το γεγονός ότι η τσικουδιά – όπως και το ούζο – δεν είναι κρασί, χρειάζεται την παραγωγή κρασιού για να δημιουργηθεί, αφού η αλκοόλη της «φτιάχνεται» από τα υπολείμματα της.
Πηγές:
https://vladikaswines.gr/
https://tsipouraki.gr/