Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είναι γνωστός ως ο Έλληνας μεγιστάνας της ναυτιλίας που παντρεύτηκε τη χήρα του Τζον Φ. Κένεντι , Τζάκλιν Κένεντι, το 1968.
Σύνοψη
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν Έλληνας επιχειρηματίας που γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1906, στη Σμύρνη, μια πόλη στη σημερινή Τουρκία. Τη δεκαετία του 1920, ο Ωνάσης ξεκίνησε τη δική του μάρκα τσιγάρων. Λίγο αργότερα συνειδητοποίησε ότι η ναυτιλία καπνού δημιούργησε περισσότερα έσοδα και μπήκε στην επιχείρηση φορτηγών πλοίων. Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας υπήρξε μαζί με πολλές διάσημες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της χήρας Τζάκλιν Κένεντι, την οποία παντρεύτηκε το 1968.
Πρώιμη ζωή
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης,ονομαζόταν «Άρι» από τους περισσότερους. Ποτέ δεν ήταν καλός μαθητής, και αυτό άγχωνε πολύ τον πατέρα του, ο οποίος ήλπιζε ότι ο Άρι θα ανέλαβε την επιχείρηση τσιγάρων της οικογένειας. Αφού οι Τούρκοι εισέβαλαν στην πόλη του το 1921, ο Ωνάσης αποφάσισε να φύγει για το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 1923, έπιασε δουλειά ως μηχανικός τηλεφώνων. Φτωχός αλλά έξυπνος, υπέκλεπτε επαγγελματικές κλήσεις και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να κάνει δικές του συμφωνίες.
Η τύχη του Ωνάση σύντομα έγινε ευνοϊκή και ξεκίνησε μια καλή ζωή με ακριβά ρούχα. Η ικανότητά του να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως «σημαντικό επιχειρηματία» κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε να εργάζεται στις τηλεφωνικές γραμμές με φόρμες τη νύχτα, ήταν μια πρώιμη ένδειξη των κοινωνικών και επιχειρηματικών δεξιοτήτων του.
Πρώτη περιουσία στον καπνό
Η πρώτη μεγάλη ιδέα του Ωνάση ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1920, όταν άκουσε ένα τηλεφώνημα για ένα νέο “talkie” (φιλμ) που θα είχε τον κύριο χαρακτήρα του να καπνίζει ένα τσιγάρο. Ο Ωνάσης πήρε την ιδέα να ξεκινήσει τη δική του μάρκα τσιγάρων που απευθύνεται στη γυναικεία αγορά. Επέλεξε τη διάσημη τραγουδίστρια της όπερας, Claudia Muzio, ως το τέλειο μοντέλο. Για να την κάνει να καπνίσει τη μάρκα του δημόσια, εμφανίστηκε στο καμαρίνι της με ένα τεράστιο μπουκέτο λουλούδια.
Ο Ωνάσης το κατάφερε . Φυσικά, αυτή άρχισε να καπνίζει την μάρκα τσιγάρων του. Η σχέση αποδείχθηκε πολύ επικερδής για τον Ωνάση και από την ηλικία των 25 ετών, η καπνοβιομηχανία του τον έκανε εκατομμυριούχο. Με βάση τον πλούτο του, συνειδητοποίησε ότι οι εφοπλιστές που μετέφεραν τον καπνό, κερδίζουν περισσότερα από τον κατασκευαστή τσιγάρων. Αυτή η συνειδητοποίηση ήρθε στο αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης. Ακριβώς όταν όλοι έβγαιναν από τον ναυτιλιακό κλάδο , ο Ωνάσης μπόρεσε να αγοράσει έξι πλοία με λιγότερο από το μισό από αυτό που θα κόστιζε κανονικά.
Ο πλούτος αυξάνεται κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Κατά το ξέσπασμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης μετέφερε το στόλο των φορτηγών πλοίων του στον Παναμά, το οποίο του έδωσε αφορολόγητο καθεστώς και μείωσε τα γενικά έξοδά του, καθιστώντας τον έναν από τους χαμηλότερου κόστους εμπόρους ναυτιλίας στον κόσμο. Συνήψε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία πρόσφερε μειωμένες τιμές για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε αντάλλαγμα για τις ΗΠΑ, δίνοντάς του πολύ ευνοϊκές τιμές για τα φορτηγά πλοία του πολέμου παρά την απαγόρευση στους μη πολίτες να αγοράζουν στρατιωτικό πλεόνασμα εξοπλισμού. Αυτό του επέτρεψε να κατασκευάσει έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς στόλους στον κόσμο. Έχει καταγραφεί ότι ο Ωνάσης δεν έχασε ποτέ πλοίο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι λόγοι για αυτό ποικίλλουν από το να είσαι πολύ τυχερός, μέχρι να κάνεις συμφωνίες και με τις δύο πλευρές, αν και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να το αποδεικνύουν.
Προσωπική ζωή
Νωρίς στην επιχειρηματική του καριέρα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης άρχισε να βγαίνει με μια σειρά από διάσημες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Greta Garbo. Το 1946, συνάντησε την κόρη του πλουσιότερου μεγαλοπρεπούς μεγιστάνα στον κόσμο, την Athina Livanos, μια γυναίκα που είχε σχεδόν την μισή ηλικία του. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά.
Σύντομα, όμως, και οι δύο είχαν εξωσυζηγικές σχέσεις. Το 1957, ο Ωνάσης συνάντησε τη Μαρία Κάλλας, μια από τις πιο διάσημες τραγουδιστές της όπερας στον κόσμο. Ο Ωνάσης ήταν τόσο περήφανος για τη σχέση του με την Κάλλας που άρχισε να το επιδεικνύει. Η Αθηνά ένιωσε τεράστια ντροπή και τον χώρισε το 1960.
Λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί ο Τζον Φ. Κένεντι, ο Ωνάσης έγινε φίλος με την Τζάκι Κένεντι, βασίλισσα της Αμερικής. Μετά το θάνατο του JFK, η Τζάκι προσκόλλησε στον Ωνάση για φιλία. Με τον καιρό, έγιναν εραστές. Το 1968, οι δύο παντρεύτηκαν στο ιδιόκτητο νησί του Ωνάση. Γενικά, το αμερικανικό κοινό αντέδρασε πολύ αρνητικά στις ειδήσεις. Ο τίτλος μιας εφημερίδας έγραψε, “Τζάκι, Πώς μπόρεσες;”
Ο γιος του Άρι, ο Αλέξανδρος, ήταν ένα πασίγνωστο παιδί, αλλά όταν ήταν ενήλικας, ο Άρης επέμεινε ο γιος του να εργάζεται γι ‘αυτόν. Το 1973, ο Αλέξανδρος πέθανε σε τρομερό αεροπορικό δυστύχημα. Ο Αριστοτέλης καταστράφηκε με την απώλεια του γιου και κληρονόμου του.
Θάνατος
Δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε. Λέγεται ότι η Μαρία Κάλλας, η αληθινή του αγάπη, δεν ανέκαμψε ποτέ από το θάνατό του. Πέθανε δυόμισι χρόνια αργότερα.
Πηγές:
https://www.biography.com/business-figure/aristotle-onassis